Blog

Cijfers menselijk lichaam

In kille cijfers is een poging gedaan weer te geven, hoe hoogwaardig, verwonderlijk, ingenieus en intelligent het samenspel is van vorm en functie bij de bouw van een menselijk lichaam.

 • De menselijke eicel is 0,2 mm groot. Na bevruchting groeit daar een creatie uit die in de hele kosmos zijn weerga niet kent. Wel beschikt die creatie over vaardigheden en eigenschappen om dat onmetelijke hemelruim te bestuderen. En haar geheimen te ontrafelen. Onderstaande cijfers zouden dan ook betrekking kunnen hebben op de bouw van het universum. Nee, deze cijfers hebben echt betrekking op het menselijk lichaam.

De inhoud van de baarmoeder is normaal niet groter dan die van één plastic bekertje. Tijdens het uitgroeien van het mensje in wording wordt de inhoud van de baarmoeder 300 x groter. Elke drie uren wordt het vruchtwater vernieuwd. Tot aan de geboorte is 714 liter vruchtwater nodig geweest.

 • Een mens is opgebouwd uit 100.000.000.000.000 cellen. Over de bouw en functie van één cel zijn al een aantal manuscripten en boeken geschreven. En nog zijn al haar geheimen niet ontrafeld, getuige de toekenning van de Nobelprijs Chemie 2015 aan drie wetenschappen door hun onderzoek aan hoe cellen herstel plegen aan fouten die optreden tijdens celdeling. Voor alle informatie over DNA zijn al 560 manuscripten nodig.
 • Hersenen functioneren door de aanwezigheid van 100.000.000.000, neuronen (zenuwcellen).
 • Een mens maakt 12.000.000.000.000.000 cellen in zijn of haar leven aan. Dit zijn 6000 x meer cellen dan de Melkweg sterren bevat. Botcellen kunnen tien jaar meegaan.
 • Na negen maanden is het gezichtsvermogen volledig ontwikkeld. Dat betekent dat het oog 7.000.000 kleurnuances kan onderscheiden en bij heldere hemel de Andromedanevel kan zien. De Andromedanevel staat op 2,5 lichtjaar van ons verwijderd (dat is 2,5 x 9500 miljard kilometer).
 • Op het netvlies zijn 131.000.000 lichtreceptoren ingebouwd.
 • Zeer belangrijke hersenfuncties zijn: het coördineren van onze bewegingsmogelijkheden, wij spreken met een woordenschat van ongeveer 7000 woorden, het regelen van de hormoonhuishouding van bijvoorbeeld ons seksuele zijn (man of vrouw) en álles wat daar in een mensenleven mee te maken heeft. Toch maken de hersenen maar 2% van ons gewicht uit. Ter vergelijking: een potvis weegt 49.895 kg. Zijn hersenen wegen 9 kg. Zou een potvis 78 kg wegen dan zou het hersengewicht 14 gram zijn.
 • Een man heeft ook tepels, omdat in de eerste acht weken van de zwangerschap de ontwikkelingen voor een jongen en een meisje gelijk zijn. Na die acht weken worden de lichamelijke verschillen in geslacht aangelegd. Maar bij de tot dan toe geslachtloze vrucht, zijn wel de tepels al aangelegd. Dit wordt tijdens de duur van de zwangerschap niet meer veranderd.
 • In de pubertijd stijgt bij jongens het mannelijke hormoon testosteron met 30% in het bloed. Bij een meisje stijgt het vrouwelijk hormoon oestrogeen in het bloed. Door stijging van de geslachtshormonen worden kinderen seksuele wezens.
 • Bij een man ontwikkelen zich per dag 300.000.000 spermacellen. Genoeg om, indien voorhanden, op 571 aardse planeten alle mensen te verwekken. Een man krijgt ongeveer 7000 uitstortingen in zijn leven en produceren de teeltballen in samenspel met de prostaat, 26 liter sperma.
 • Eén spermacel is 0,05 mm lang.
 • In de eierstokken van een vrouw zijn 300.000 eicellen voorradig. Ongeveer 400 hiervan rijpen uit tot een te bevruchten eicel. In de pubertijd krijgt een vrouw 12 kg vet meer. Bij de ontmoeting van bepaalde partners raken de gemoederen in een ongewone toestand. Dit wordt veroorzaakt door het stresshormoon adrenaline. Bijvoorbeeld door de angst afgewezen te worden. Wordt de angst afgewezen te worden onderdrukt of genegeerd, kan de adrenalinespiegel in het bloed zo hoog oplopen dat hij of zij agressief wordt en bijvoorbeeld woedend. Deze processen kunnen ingeslepen raken waardoor normaal gedrag tussen de seksen ernstig en langdurig verstoord kan worden. Afhankelijk van cultuur, tradities en opvoeding kan een superioriteitsgevoel ontstaan. Zeer jonge meisjes kunnen door ouders verkocht worden aan veel oudere mannen. Hun mens-zijn is dan verworden tot handelswaar. Vrouwen moeten onderdanig zijn aan haar mannelijke partner en/of aan families. Gelukkig zijn er ook andere hormonen actief tijdens normale ontmoetingen met een mogelijke partner. Deze zorgen er voor dat de angst om afgewezen te worden, de uitwerking van de adrenaline, als het ware neutraliseren. Veelal is dat het moment van terugkeer tot de normale gemoedstoestand. Met als natuurlijk gevolg dat het in gang gezette spel van verleiden of verleid worden tussen de twee seksen, gespeeld kan worden. Voor zeer veel vrouwen is deze ‘luxe’ niet weggelegd.
 • Tussen partners vindt in een tijdsbestek van dertig jaren, per jaar 112 keer seks plaats.
 • Voor de zuurstofvoorziening hebben de longblaasjes een totale oppervlakte van een tennisbaan. Bij volle belasting verwerken zij tachtig liter lucht per minuut. Zij werken zeer nauw samen met het hart. Longen en hart passen in de borstkas.
 • Mensenhaar is sterk. Eén gram haar verdraagt 100 gram belasting. Op het hoofd groeien 100.000 haren. Zij groeien 3 mm per dag. Per jaar is dat 324 meter. Wimperharen groeien 157 meter in een heel leven.
 • zijn of haar leven loopt een mens 105.000 km.
 • Lachen. Als er veel te lachen valt in een leven, heeft dat de volgende uitwerking op lichaam en geest: minder stres, verlaagt de bloeddruk, het verbetert het immuunsysteem, het bloed neemt gemakkelijker zuurstof op, er worden meer voedingsstoffen verbrand, verdiept relaties en werkt gunstig op de aanspanning van spieren. Kortom, lachen is gezond, maar het vergaat iedereen die te maken krijgt met lichamelijk geweld.

Cijfers menselijk lichaam  (Bron: WDR. Vvertaling Cees van Eijck)

Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.